16 12 14


britské porody

Předpokládám, že z této zprávy čeští porodníci a lékaři jako Bohuslav Svoboda dostanou žlučový záchvat a předepíší 1000 preventivních císařských řezů, epidural k snídani a narozené děti preventivně zmrskají opaskem, protože “škoda každé rány, která padne vedle”, jak se říká. S největší pravděpodobností se to ale patriarchální české (rozuměj světové) zdravotnictví nedozví, protože v médiích se neobjevila ani poznámka pod čarou.

http://www.nytimes.com/2014/12/04/world/british-regulator-urges-home-births-over-hospitals-for-uncomplicated-pregnancies.html

Je zajímavé pozorovat stupňující se agresivitu odpůrců domácích porodů a jejich útoky na city (“jsem především táta” – Bohuslav Svoboda) v konfrontaci s fakty, statistikami a snahou navrhnout kompromis. Pouhá myšlenka na přirozený porod je u nás téměř kriminalizována. A nad výroky typu “porod je hnusná, krvavá záležitost” lze pak jen nechápavě kroutit hlavou. Tohle, že řekl lékař? Každý, kdo si o přirozeném procesu přečte, můsí jen žasnout, jak dokonalé je lidské tělo. Ale to pochopitelně neladí s pohledem výrobců léků a českách lékařů, kteří se v mnoha případech považují za bohy na zemi.

Klidná a věcná diskuze a hlavně snaha pochopit obě strany by neuškodila. Celá problematika tak jen ukazuje na nezralost české společnosti a především katastrofální stav zdravotnictví, které by evidentně matce v nesnázích nedokázalo pomoci.

Leave a Reply